V zimných mesiacoch je viac ako inokedy v roku dôležité posilňovať našu imunitu. Ideálne aj za pomoci byliniek.
Ako však na to? Ktoré bylinky sú tie správne?
Blahodarná Echinacea
O blahodarných účinkoch tejto bylinky vedeli už domorodí Indiáni, ktorí jej koreň žuvali takmer pri všetkých zdravotných ťažkostiach. Práve v koreni je totiž najviac aktívnych látok, preto vôbec nie je jedno, z akej časti tejto rastliny je prípravok, ktorým sa chcete ozdraviť, vyrobený. Naviac by sa malo jednať o extrakt priamo z koreňa, nie o produkt z pomletého koreňa, takýto extrakt je totiž až štvornásobne účinnejší.
A na čo všetko je echinacea vlastne prospešná? Zvyšuje odolnosť voči infekciám, ničí množstvo vírusov aj plesní, čo najmä v kritickom zimnom období rozhodne nie je na škodu.
Správna Kombinácia Byliniek
Bylinkami predsa nemožno nikdy nič pokaziť, a tak si dáme bylinný čaj aj výživové doplnky. Veď čím viac ich spolu skombinujeme, tým zdravší budeme!
Omyl, účinky niektorých bylín idú totiž proti sebe, a tak jedna vlastne znižuje účinok tej druhej. Preto je najistejšie spoľahnúť sa na špeciálne bylinné prípravky vyvinuté odborníkmi, ktoré obsahujú tie najúčinnejšie kombinácie bylín v správnom pomere.
Vitamínov Nikdy Nie Je Dosť!
V zime je to s prísunom vitamínov v našich klimatických podmienkach trochu zložitejšie. A to je veľká chyba! Hoci výber čerstvého ovocia a zeleniny nie je taký veľký ako v lete, nemali by sme ich prestať jesť. Ideálnou vitamínovou bombou počas zimy je najmä kapusta, aj kyslá, brokolica alebo karfiol pripravené na pare, keďže obsahujú cenné vitamíny B a C. To je totiž najšetrnejší spôsob tepelnej prípravy na zachovanie prepotrebných vitamínov.
Samozrejme, nezabúdajte ani na zimnú klasiku – pomaranče a mandarínky, ktoré doplňte jablkami, ktoré sú dostupné počas celého roka. Stále platí, že ovocie i zelenina vypestované v lokálnych podmienkach, sú tie najzdravšie.
Dobré baktérie ako účinní pomocníci
Slovo baktéria vo väčšine z nás vyvoláva obavy a stres. Ale pozor, niektoré baktérie sú pre naše telo dobré, keďže pôsobia protizápalovo, a teda ich potrebujeme. Práve rovnováha medzi tzv. dobrými a škodlivými baktériami v tráviacom trakte je pre našu imunitu priam kľúčová. Dobré baktérie sa vyskytujú v kvalitných probiotických jogurtoch či kefíre, podľa posledných štúdií však aj v káve a víne.