Kvalitná káva dostane každého na nohy

Žijeme v časoch,kedy si máme možnosť vybrať v obchode také potravinové suroviny a výrobky z nich, o aké máme záujem. Nie sme už odkázaní na monopolných výrobcov a dovozcov, ako tomu bolo kedysi za čias hlbokého socializmu. Po páde železnej opony k nám začal prúdiť tovar všakovakého druhu a je iba na nás, čo si dáme do nákupného košíka, akú kvalitu a za akú cenu.

Tento fakt je bezpochyby potešiteľný, no na druhej strane nám priniesol inú starosť. Na základe čoho si môže zákazník vybrať niečo, čo zatiaľ nepozná, a ak chce poznať nemôže, pretože je to zabalené. A keď sa odhodlá k riskantnému kroku, nikdy nedokáže odhadnúť ako to celé dopadne.

Až po príchode domov, kedy tovar rozbalí a ochutná alebo zmieša s iným tovarom a čaká, či to bude mať ten predpokladaný účinok. Povieme vám i po našich skúsenostiach, hotová alchýmia. Ale netreba vešať hlavu z toho, že ste v tom sami. Metódou pokus, omyl dnes kupujeme v podstate všetko, nielen to, čím sa kŕmime.

Nikdy nevieme čo vlastne kupujete na vašu smolu

Jednou z mimoriadne často kupovanou potravinou, alebo aj nápojom, je aj káva, a to či už hotová, namletá, extrakt z nej, alebo kávové bôby pripravené na ďalšie spracovanie. Dovozcovia to vedia, a preto ponúkajú široký kávový sortiment. Jedno balenie krajšie ako druhé, až z toho zákazníkom prechádza zrak. Pestro pomaľované plechovkové balenia, lesklé fóliové obaly, sklenené dózy, no kto by sa v tom vyznal. No a tá cena.

Za skutočne bagateľ si dnes môžeme odniesť domov také množstvo kávy, aké len unesieme. Lenže iste všetci veľmi dobre tušíte, že na základe toho, čo sme vyššie napísali, nie je káva ako káva. Tá, za pár drobných môže mať síce lákavý obal, ale vo vnútri nájdete kávu podradnej kvality. Slabý účinok, horkastá chuť, závan zatuchliny, povieme si skrátka a dobre po vypití svojej šálky, že už nikdy viacej.

Aká má byť ale tá správna káva, treba pátrať po jej pôvode. Tá kvalitná káva pochádza z plodov kávovníka pestovaného na pôde s vysokým podielom sopečného podkladu, pretože práve v ňom sa nachádza akurátne množstvo minerálom potrebných na rast kávovníka. Ďalej, čo zaváži, je šetrný zber kávovníkových bôbov a ich správne sušenie. No a nakoniec je rovnako dôležité aj ich triedenie a správne balenie tak, aby sa k zákazníkovi dostala v čo najčerstvejšom stave.

Kávové plantáže nesmú byť chemicky ošetrované

Po každej šálke kvalitnej kávy sa nám zrýchli cirkulácia krvi, naštartuje metabolizmus, zvýši pozornosť, oddiali únava a rýchlejšie naše telo začne spaľovať tuky a súčasne sa svaly dokážu rýchlejšie regenerovať. Môžu za to množstvo vitamínov, minerálov, esenciálnych olejov a látka kofeín, ktorá má hlavný podiel na tom, že po dlhú dobu zostávame bdelým, podávame lepšie pracovné výkony, a vôbec, sme akýsi šťastnejšími. Neznamená to však, že by sme teraz mali piť kávu bez rozmyslu.

Lekári sa zhodujú, že optimum je jedna až tri šálky denne. Tým nemôžeme nič pokaziť, iba vylepšiť. Akurát, že posledná šálku by sme nemali do seba lupnúť po piatej hodine, pretože by sme si dokonale prevrátili denný režim, resp. by sa dostavil problém so spánkom. Rovnako by sa mali mať na pozore ľudia so srdcovocievnymi a žalúdočnými diagnózami.

Po malom odbočení sa ale vráťme k otázke aká káva je tá naj. Ako sme už napísali skôr, kávovníkové plantáže by sa mali nachádzať na pôde so sopečným podkladom, mali by sa kakaovníkové bôby oberať včas, dôkladne roztriediť, odborne vysušiť a opražiť a dôkladne zabaliť tak, aby sa do fóliových obalov nedostal vzduch, ktorý by obsah znehodnotil.

Dôležitou vecou, hodnou pripomenutia je fakt, že kvalitná káva pochádza z plantáži bez chemického ošetrenia, kde sú vylúčené najmä pesticídy, pretože tie zapríčiňujú onkologické ochorenia. Keď k tomu prirátame rôzne plesne, tak má konzument takejto kávy zarobené na pekné zdravotné problémy. Odhaduje sa, že až osemdesiat percent predávanej kávy nespĺňa zdravotnú bezchybnosť.

Uprednostnite špecializované predajne

Dobrá kvalitná organická káva sa dá nakúpiť vo forme zŕn, ktoré si zákazník pomelia doma na kávovom mlynčeku. Ale zoženiete už aj pomletú, a tak pripravená ku konzumácii. Stačí ju iba zaliať horúcou vodou, alebo vložiť do kávových strojov určených na prípravu akurátnej kávy.

Vždy ale záleží, čo komu chutí. Niekomu čerstvá, doma pomletá, inému zase pomletá výrobcom, ďalší preferuje takzvanú nesku a iný zase nebazíruje na forme, ale na obsahu, resp. absencii kofeínu. Nie každému totiž musí pôsobiť kofeín blahodárne na jeho organizmus. Ten si teda zakúpi káva bezkofeínovú a hotovo. Na koniec nám treba ešte pripomenúť kde všade naďabíme na kvalitnú kávu Bio pôvodu. V prvom rade v špecializovaných predajniach s kávou, v ktorých nám predavači ochotne poradia pri výbere alebo priamo na internete, kde nájdeme plno webových stránok s týmto tovarom. Ich výhodou je, že si najskôr podrobne, bez časovej tiesni prečítame pôvod a zloženie kávy a až následne sa rozhodneme, či si ju aj zakúpime. Vyskúšajte nákup cez internet a podeľte sa  s nami so svojimi skúsenosťami.

Leave a Comment

Your email address will not be published.