Život Bez Múky: Ako Sa Vyrovnať S Celiakiou?

Všetci tí, ktorí neznášajú lepok, dobre vedia, že je v ich najväčšom záujme striktne sa mu vyhýbať. A keďže alergia na lepok zvaná celiakia sa týka čoraz väčšej skupiny ľudí, rozhodne nie je na škodu vedieť o nej čo najviac.

Ako sa vyrovnať s týmto zdravotným obmedzením tak, aby nás neobmedzovalo?

Celiakia – Definícia, Príčiny A Príznaky

Čo je najväčším problémom celiatikov? Zjednodušene to, že ich telo odmieta všetko múčne. Trošku opisnejšie sa dá celiakia vysvetliť ako ochorenie, kedy črevá postihnutého vnímajú lepok ako cudzí prvok, a tak ho ich telo nedokáže spracovať. Doslova sa mu bráni, následkom čoho dochádza k poškodzovaniu sliznice tenkého čreva a vzniku série autoimunitných pochodov poškodzujúcich ďalšie orgány a tkanivo. Za veľkú časť problémov môže aj nedostatočné vstrebávanie živín, vitamínov a minerálov.

K príznakom celiakie patrí plynatosť, bolesť brucha, zápcha, chudnutie , kožné ťažkosti, chudokrvnosť, bolesti kĺbov a kostí, pocity mravčenia v nohách, afty v ústach, u žien je častá aj nepravidelnosť menštruačného cyklu, u detí zasa poruchy rastu. Ďalšími neblahými dôsledkami celiakie môže byť až neplodnosť u žien, samovoľné potraty aj poruchy vývoja plodu. Neliečená celiakia môže dokonca viesť až k onkologickým ochoreniam.

Bezlepkový Životný Štýl Ako Výhoda

Základom úspešnej liečby celiakie je schopnosť prijať ju, respektíve osvojiť si to ako nový životný štýl. Omnoho zdravší a prínosnejší ako život s múčnymi výrobkami, to bez preháňania. Aj preto sú čoraz viac „bezlepkoví“ aj tí, čo výsostne nemusia.

Pokiaľ však celiakia je Vašou diagnózou, dôležité je správne ju diagnostikovať a potom „už len“ celoživotne dodržiavať bezlepkovú diétu, to znamená stravovať sa kvalitne, teda výlučne potravinami, ktoré neobsahujú Vám škodiaci lepok.

A hoci sa to môže na začiatku javiť ako strašiak, v súčasnosti už skutočne nie je žiadnym problémom jesť vyvážene a pestro aj bezlepkovo. Výrobky vhodné pre celiatikov sú viditeľne označované a je ich pomerne dosť. Nájsť sa dajú v špecializovaných predajniach, lekárňach, ale čoraz častejšie a viac aj v obchodných reťazcoch.

Čo Nejesť Pri Bezlepkovej Diéte?

A čo sú teda tie špeciálne bezlepkové potraviny? V prvom rade, tým najzásadnejším je celkom z jedálnička vyradiť obilniny, ktoré obsahujú lepok, teda pšenicu (vrátane špaldy), žito, triticale, jačmeň, mnoho odrôd ovsa, kamut – khorasan a všetky potraviny, ktoré tieto obilniny obsahujú. Pozor si je treba dať tiež na produkty, ktoré pri výrobe môžu do styku s lepkom prísť! Aj to by však malo byť uvedené na tom-ktorom výrobku.

Takže ako na celiakiu? Rozhodne pozorne čítať etikety a brať to s nadhľadom. Aj tu totiž platí, že všetko zlé je aj na niečo dobré.

Leave a Comment

Your email address will not be published.